kultury bakterii
   
Kultura jako źródło cierpień
Kultura a Czas wolny
Kultura Dalekiego Wschodu
Kultura duchowa a materialna
kultura fizyczna i rekreacja
Kultura fizyczna sport
Kultura Grecji antycznej
kulturą Grecji i Rzymu
Kultura Hip hopu
Kultura i nauka polska
niech żyje kultura wśród kierowców
typy kultur
malowanie kafelków na podłodze w kuchni?
Kuba! + STEAM_0:1:17676477
  Oglądasz posty wyszukane dla zapytania: kultury bakterii



Temat: Swedzi mnie bardzo.. :(
Swedzi mnie bardzo.. :(
Poraz drugi w odstepie 2 tygodni dostalam totalnej swedziawki "na dole". Nie
mam pojecia co jest grane, jestem higieniczna (prysznic 2 razy dziennie).
Moze cholerny plyn do kapieli, albo nowo zakupiony Lenor. Nie wiem. Nie biore
lekow zadnych, flora bakteryjna chyba ok, bo nalogowo jogurty i zywe kultury
bakterii we wszelkich postaciach. Nie mam wysypki, zaczerwienienie lekkie
owszem.

Pytanie brzmi co teraz? Nie moge isc do lekarza bo jestem za granica i
naprawde jest to extremalnie trudne narazie, nie przysluguje mi jeszcze,
uwierzcie.
Jesli ktos mi powie jak moge ulzyc mym cierpieniom sposobami "domowymi" - do
stop padne.
Poradzcie, oklad jakis, nasiadowka z czegos, nie mam pojecia Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: jakieś dziwne szmery w żołądku?
jakieś dziwne szmery w żołądku?
może moje pytanie wyda wam się głupie ale ostatnio odczuwam pewien
dyskomfort! mianowicie coś jakby ruszało mi się w żołądku (( sama
nie wiem co to piję jogurtu l-casei nigdy tak nie miałam teraz
siedzę myślę może to te zywe kultury bakterii nie przeszkadza mi to!
ale jakos tak dziwnie mi w tym brzuszku miała tak, któras???
pozdrawiam Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: zapobiegawczo - grzybki i inne...
Mi kiedyś pani w aptece doradziła coś co się zwało bodaj Betadina (w każdym bądź
razie był to proszek w saszetkach zawierający pożyteczne kultury bakterii) do
zażywania doustnie. Jadłam jedną saszetkę na przez 3 dni - ruinująco to nie wyszło.
Są też preparaty dostępne w aptece - ja dostałam taki krem zapobiegawczy od
farmaceutki, nazwy nie pamiętam, do stosowania profilaktycznie (francuski był),
ale moja gin. twierdzi, że to tylko pomaga złapać.
W każdym bądź razie z podróży poślubnej (bo to do niej się tak szykowałam) nic
nie przywiozłam.
Za to niedawno zdarzyło mi się przywieźć dziadostwo z dwudniowej delegacji wcale
nie w ciepłych krajach
Clotrimazol możesz zabrać, albo poproś lekarza o przepisanie jakiegoś specyfiku
'na wszelki wypadek'. Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: znowu grzyb :(
ja, kiedy tylko zwietrze wroga, biore tampona i maczam go w jogurcie naturalnym
(tylko zwroc uwage, zeby zawieral naturalne kultury bakterii, zeby nie zawieral
cukru ani zadnych E, sztucznych aromatow i barwnikow), i tego tampona siup!!
daje efekty- lagodzi blyskawicznie, a swedziec przestaje po kilku h.posmaruj
tez "okolice"jogurtem.
powodzenia i pozdrawiam!! Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: Czy jogurt Activia działa??
Ludzie, przecież to nie jest jakieś cudo, tylko jogurt jak każdy inny.
W każdym jogurcie są żywe kultury bakterii, bo bez nich się nie da go
wyprodukować.

Activia to tylko sprytny chwyt reklamowy. Zapewniam, że każdy inny jogurt
działa tak samo (spożywany regularnie). Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: jaki jogurt?
Faktycznie, trudno znaleźć. Na jogurtach naturalnych Campiny nie napisali, że w
składzie mają coś oprócz mleka, więc wierzę, że nie mają...

W domu nie da się zrobić, chyba, że skądś masz specjalne kultury bakterii
tzw.grzybki kefirowe. I taką maszynkę, która podgrzewa i utrzymuje stałą temp.
(można kupić w sklepach z art. AGD, ale trudno spotkać) wtedy można ew. do
mleka przegotowanego i ostudzonego dodać trochę naturalnego jogurtu z żywymi
bakteriami - powinny sie rozmnożyć. Zsiadłe mleko to co innego.
Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: jaki jogurt?
drzazga1 napisała:

> Faktycznie, trudno znaleźć. Na jogurtach naturalnych Campiny nie napisali, że
w> składzie mają coś oprócz mleka, więc wierzę, że nie mają...
> W domu nie da się zrobić, chyba, że skądś masz specjalne kultury bakterii
> tzw.grzybki kefirowe. I taką maszynkę, która podgrzewa i utrzymuje stałą
temp. > (można kupić w sklepach z art. AGD, ale trudno spotkać) wtedy można ew.
do > mleka przegotowanego i ostudzonego dodać trochę naturalnego jogurtu z
żywymi > bakteriami - powinny sie rozmnożyć. Zsiadłe mleko to co innego.

dziekuje za inform.
Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: Leczenie partnera
Eeee... miesiąc to mnie by się nie chciało... Ale ze 14 dni to by się przydało.
Chociaż codziennie na noc i rano, po wstaniu...
Spróbuj zastosować tę kurację na nim osobiście ;-P
No i wiesz - liczcie się z konsekwencjami oboje, że jak się nie doleczycie, to
się będziecie do bólu zarażać wzajemnie :- I grzybica będzie u Ciebie wyłaziła
przy każdym osłabieniu.
Aha, jeszcze jedna rada. Wiesz - ja podejrzewam, że mnie bardzo pomaga picie
maślanki (może być kefir/jogurt naturalny). Nie wlewam tego w siebie dużo (po
szklance dziennie), ale za to regularnie (własnie codziennie). I żywe kultury
bakterii z tych napojów chyba dobrze mi robią na odporność. No i niestety
ograniczenie słodyczy... Ale cóż

Kami
Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: Leczenie partnera
_kami napisał(a):

> Eeee... miesiąc to mnie by się nie chciało... Ale ze 14 dni to by się przydało.
>
> Chociaż codziennie na noc i rano, po wstaniu...
> Spróbuj zastosować tę kurację na nim osobiście ;-P

Taki mam zamiar tylko ze na ulotce jest napisane "nalezy unikac stosonkow
plciowych" i po 2 tygodniowej kuracji chyba trafimy na strone obok uskarzajac
sie na nerwice seksualna

> Aha, jeszcze jedna rada. Wiesz - ja podejrzewam, że mnie bardzo pomaga picie
> maślanki (może być kefir/jogurt naturalny). Nie wlewam tego w siebie dużo (po
> szklance dziennie), ale za to regularnie (własnie codziennie). I żywe kultury
> bakterii z tych napojów chyba dobrze mi robią na odporność. No i niestety
> ograniczenie słodyczy... Ale cóż

Ze slodyczami nie ma problemu ale do mlekopodobnych chyba sie nie przekonam. A
moze jest maslanka w tabletkach? Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: Grzybki
Spróbuj włozyć do pochwy troszkę jogurtu naturalnego. Są tam zywe kultury
bakterii - bardzo to pomaga.. Oczywiście do mycia tylko płyn intymny, zadnych
mydeł /pH zasadowe/. Ja też cierpię na nawracajace grzybki, mimo leczenia
partnera. Mój lekarz przepisyje mi globulki i doustnie nystatynę. Pożniej radze
sobie sama sposobami jak wyzej+ lactovaginal o którym piszesz.
To skutki faszerowania nas antybiotykami. Takie czasy. Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: co z tym jogurtem?
Jogurty nalezy pić,jak najwięcej.Grzybica bardzo często pojawia sie po kuracji
antybiotykowej przeprowadzanej bez jednoczesnego podania leków osłonowych,w
wyniku czego naturalna i niezbędna flora bakteryjna(fizjologiczna)ulega
znacznemu osłabieniu.Dochodzi wtedy do powst.grzybicy,dlatego tak ważne jest
spozywanie jogórtów,kefirów,zwłaszcza tych zawierających żywe kultury bakterii. Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: Odruch wymiotny???
miewam tez czasami takie objawy - tzn sam odruch wymiotny, nic poza tym. Tak to
odczuwam jakby zoladek nie mial z tym nic wspolnego, nawet zaraz po jedzeniu
jezeli zdarza sie cos takiego, to nie wymiotuje tylko jest ten bardzo
nieprzyjnemny "odruch".
pojawilo sie to w pierwszym miesiacu stosowania pigulek, po kilku mieisacach
uspokoilo sie, niemniej jednak zdarza mi sie to nadal np raz na miesiac.
wczesniej gdy nie stosowalam pigulek nigdy w zyciu nei mialam czegos takiego.
czy zatem nie jest to jakis skutek uboczny antykoncepcji? chcociaz z drugiej
strony ostatnio bralam jakis czas nutriplant (zywe kultury bakterii) i tak
jakby od tej pory jest lepiej wiec juz sama nie wiem...... Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: Jak zapobiegac grzybicy?
Ja mam podobny problem. Mam nawracające grzybice. Nie chodzę na basen, nie
siadam na desce w obcych toaletach, nie jadam słodyczy, mam oddzielny ręcznik,
w zasadzie nie daje okazji grzybicy. Ale...największym sprzymierzeńcem grzybka
są antybiotyki, które swojego czasu przyjmowałam w duuuużych ilościach
(chroniczne anginy)a to bardzo zachwiało moją florą bakteryjną i do dziś dzień
mam dużo z tym kłopotów.
Nie przejmuj się złośliwymi komentarzami, ze temat jest wałkowany w kółko
Może poprostu niektórzy nie wiedza co to jest mieć ciągłe grzybice i się w
kółko na nie leczyć (a przecież to nie jest takie tanie). Przecież jeśli kogoś
temat nie interesuje nie musi tu zaglądać
Do podanych metod mogę dołączyć podmywanie się co jakiś czas kefirem wiem ze
to śmiesznie brzmi ale kultury bakterii zawarte w nim pomagają
naszym "dobrym" bakterią walczyć z grzybkiem
Zrezygnuj z mydła całkowicie. Chwalę sobie bardzo LACTACYD Femina.
Możesz też poprosić lekarza o jakieś "dowcipne" tabletki zapobiegawcze. Ja
niestety nie mogę sobie na to pozwolić bo staram się o dzidziusia i żadnych
leków nie mogę przyjmować.
Pozdrawiam
Justi
Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: Wyniki badan-bakteriologia, czystosc, chlamydia
hej, nie ejst tak zle...Jeszcze jest na cos wrazliwy...Dostaniesz konskie dawki
ktregos z tych antybiotykow, wiec mowie ci na wstepie, abys zadala od pani dr.
leku doustnego przeciwgzrybiczego, najlepiej flukonazol...Z dyskusji
wczesniejszej wyszlo , ze flukonazol kloci sie z erytromycyna, ale nie kloci
sie np. z doksycylina...zapytaj koniecznie o cos doustnego przeciwgzrybiczo i
unikaj dosunej nystatyny, bo ona slabo dziala i sa problemy z wchanianiem jej
przy pokarmie w zoladku...Trzeba jesc ja w okreslonym czasie przed posilkami, 3
rzay dziennie o ile dobrze pamietam, co jest bardzo klopotliwe w takim
wypadku...Koniecznie zadaj cos przeciwgrzybiczego, bo cie grzyby zjedza po tych
antybiotykach.
Kup sobie lacidofil lub nutriplant, to sa zywe kultury bakterii, ktore beda
dabc o to, aby twoje jelita w zcasie antybiotykoterapii nie "zapadly sie " od
patogennych bakterii, bo te dobre zostana wybite przez antybiotyk... Jogurtow w
zcasie brania antybiotykow nie jedz...One powoduja, ze natybiotyki sie zle
wchaniaja i nie ma odpowiedniego efektu terapeutycznego...Jogurty dopiero po
leczeniu...
Chlopak tez powinien przejsc kuracje, ale nie wiem czy nie powienien sie udac
ososbno na wymaz...???to muisz zapytac sie lekarza...Pozdrawiam...... Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: Kwaśne mleko krowie na upławy.
Kwaśne mleko krowie na upławy.
Mam pytanie. Od jakiegoś czasu mam nawracające upławy spowodowane bakteriami.
Leczenia antybiotykami przynosi tylko chwilową poprawę. Ostatnio lekarz
zalecił mi zaopatrzenie się w prawdziwe mleko od krowy i głębsze podmywanie
się lekko kwaśnym mlekiem. Powiedział, że w takim mleku są w dużych ilościach
żywe kultury bakterii potrzebnych w pochwie. Ja do tej pory używałam
lacovaginal, ale podobno zawiera on tylko 30 % tego co jest w prawdziwym
mleku krowim.
Czy któraś z Was stosowała taką metodę. Przyznaję, że mam lekkiego pietra i
chciałabym się upewnić przed "pierwszym razem".

Dziękuję. Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: swędzenie i pieczenie
To sa zapewne zwykle drożdzaki,masc pomaga ale zewnetrznie,potrzebne sa czopki
dopochwowe,jesli nie mamy "pod reka"apteki mozemy zastosowac sposob
prababci,nasaczyc podpaske jogurtem lub zsiadlym mlekiem (chodzi o zywe kultury
bakterii)-bardzo lagodzi objawy pzrywracajac naturalne ph w pochwie ale
oczywiscie tylko do czasu wizyty u lekarza Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: Wzdety brzuch pomocy
ja tak mam po niektórych produktach typu jabłka, kalafior, brokuły, truskawki
winogrona, kapusta... sałatki wystarczy troche i przez pare dni chordze
wk************ z wielkim brzuchem i zadne manti nie pomagaja lekarz mi kazał
zrobic usg jamy brzusznej i potem zobaczymy.. mi w kazdym razie nic nie jest po
pieczywie...np, jogurty tez dobrze wpływaja na jelitka bo maja zywe kultury
bakterii, ale najlepeij isc do lekarza, ja mam nadzieje, ze mnie ktos wreszcie
z tego wyleczy... Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: Tyję :(:(:(
a może
spróbuj zapisywać, co jesz, a potem pójdź z tymi zapiskami do dietetyka? czasem
nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, ile kalorii możemy zjeść w produktach
powszechnie uważanych za zdrowe!
np. taki jogurt owocowy: no niby samo zdrowie, bo i białko i "żywe kultury
bakterii" i 0% tłuszczu, a cukru tyle, że kubek 450 ml ma tyle kalorii, co cały
obiad. i potem myślisz sobie: przecież nic nie zjadłam, tylko jogurt, a to
żadne jedzenie jest.
ja wczoraj o mały włos nie nacięłam się na ciasteczka owsiane.
wszystko jak trzeba: półka ze zdrową żywnością, ciastka bez cukru (na miodzie),
bez konserwantów, ziarno owsa grubo mielone, zerkam na etykietkę - 440 kcal w
100 gramach! tyle, co czekolada.

Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: swedzi i piecze:( czosnek?
do lekarza, żdnego czosnku sobie nie wkładaj!!!!!!! a potem jak wyleczysz
duuuużo jogurtów, lub maślanek (coś co ma żywe kultury bakterii) co kto lubi,
ja nie lubie jogurtów, więc maslankę piję, zero stringów, tylko bawełewnka....
pozdrawiam.... swoją drogą czytałam kiedyś na innym forum o dziewczynie co
sobie czosnek na sznurku wsadziła.... potem było tylko gorzej. także nie
wygłupiaj się )) do lekarza!!!! Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: Drożdzowe tabletki, a swędzenie
zawsze wycieka... tak od 3 dni- do tygodnia wycieka... smarowanko też maścią
pimafucort- ją stosowałam też wlistopadzie, ale z tą maścią po tygodniu
przeszło. jest też tak- zalecane prze doktorka- od chyba listopada, codziennie
jogurcik, maślanka, czy coś co zawiera żywe kultury bakterii, podobne jak w
naturalnym środowisku naszych narządów rodnych, bawełenka, żadnych stringów,
obcisłych "gaci", spodni itp. powiem ci tak, że jak zaczęłam to stosować to
naprawdę od grudnia nie mam problemów, a jak piję to cholerną maślankę
(nienawidze mleka i jego przetworów- ale poświęcam się!) to wreszcie zdało to
wszystko razem cuzamen do kupy egzamin. do tego stopnia, że jak raz dziennie
jej nie wypiję, to się źle czuję. no i schudłam od razu - to taki miły dodatek.
aaaaaa i szare mydełko- płynów nie toleruje mój organizm- płakać nie będę -
mydełko też jest dobre. pozdrawiam ))) Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: Grzybica pochwy - pomocy!!!
wracało, wracało, wracało... u innych nie wraca. jesli chodzi o profialktykę,
to powiem ci tak- mój gin kazał mi pić dużo jogutrów (ktorych nie znoszę, więc
piję maślankę), coś co zawiera żywe kultury bakterii, od razu, zero stringów,
obicsłej bielizny, bawełenka, bawełenka jeszcze raz sama natura, do mycia szare
mydło. po 3 miesiącach stosowania i leczenia wreszcie przyniosło efekty, od
grudnia mam spokój. dodatkowo maksymalnie ograniczyć jedzenie słodyczy, i piwo,
lepsze winko (hihiihi) ale też nie jakoś długo ferementowane. to chyba w
skrócie wszystko, jak sobie coś przypomnę to dopiszę. pozdrawiam cieplutko )) Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: Pomóżcie, co to może być??
słuchajcie, spokojnie....
do Dużej- jesli masz to już 8 miesięcy, to nic nie pomoże!!!!!!! musisz iść do
lekarza!!!!!!!!!!!!rady na później, po wizycie u lekarza!!!!!!:
- bawełniana bielizna- zero stringów!!!!!!!!! polecam bokserki..mój mąż uważa,
ze są bardziej seksowne ))
- dużo pijać i jadać jogurtów naturalnych, lub cokolwiek co posiada żywe
kultury bakterii, ja uwielbiam maślanki bo nie znoszę jogurtów, i naturalne!!!]
- ograniczyć piwo i odstawić zdecydowanie sery pleśniowe, które uwielbiam...
ale niestety...są priorytety..
- do mycia- albo płyn do higieny intymnej, albo szare mydło (ja niestety nie
mogę stosować płynów,więc tylko szare mydło stosuje i nie narzekam)

z grubsza to wszystko chyba, jak mi się coś przypomni to jeszcze napiszę...
p.s. baaaaaardzo prawdopodobne, że od partnera się zaraziłaś..zdarza się i nie
ma czego się wstydzić!!!!!!!1 musisz iść do lekarza. to co napisałam powyzej to
są środki zardcze do regularnego stosowania, żeby nie wróciła ta cholera bo
walka z nią, to czasami walka z wiatrakami, ale da się ją wygrać!!! do
lekarza!!!!!!


Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: margaryny do smarowania
Ja używam "Masła jogurtowego", chyba z mleczarni w Ostrołęce. Zawiera żywe
kultury bakterii jogurowych i dodatek oleju roślinnego, a najważniejsze że
smakuje jak masło a nie margaryna i jest na tyle miękkie, że zaraz po wyjęciu z
lodówki można nim posmarować chleb (choć nie jest tak miękkie jak margaryny). Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: jak zrobić kefir??
Z mleczka wiejskiego mozna latwo zrobic jogurt. Wystarczy kupic male opakowanie
jogurtu naturalnego i dodac do letniego przegotowanego mleka. Potem poczekac az
kultury bakterii sie rozmnoza i juz jest gotowy. Z kefirem mysle ze jest
podobnie. Ale nigdy nie probowalam z mlekiem z kartonika... Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: groźne dla zdrowia?? śmierć? co myślicie?
to nie ma w nim całej tej chemii, a smak sobie sam doprawiam według własnego
gustu. Owoce, orzechy, czy ziarna dodaję w takich proporcjach jakie mnie
odpowiadają. A poza tym mam zawsze taki na jaki mam właśnie ochotę, a nie taki,
jaki był właśnie w sklepie.
Poza tym w mleku, takim od krowy, po przerobieniu na kefir, czy jogurt są
właśnie czyste kultury bakterii, bez żadnych dodatków producenta.
pozdrawiam
Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: Które jogurty zdrowe?
W zasadzie wszystkie jogurty są zdrowe,tylko jedne bardziej a drugie mniej:)
Najzdrowsze są te z żywymi kulturami bakterii i z małą zawartością cukru,lub w
ogóle bez cukru.Musisz czytać to co jest napisane na opakowaniu,jeśli piszą
np.że jogurt czy deser jogurtowy jest termizowany to jest on wartościowy tylko
ze względu na zawartość wapnia i ew.paru witamin w dodatku owocowym,bo zdrowych
kultur bakteryjnych w nim nie będzie.A jeśli piszą że jogurt ma w sobie żywe
kultury bakterii to jest ok.Trzeba też zwracać uwagę czy nie ma w składzie
konserwantów(chociaż to chyba rzadko sie spotyka)sztucznych barwników i
aromatów.
No i tak jak Saiss napisała najzdrowszy będzie jogurt zrobiony samemu najlepiej
w jogurtownicy,ktora zapewnia optymalne warunki do namnażania się kultur
bakteryjnych.

Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: gdzie kupic jogurtownicę?
a ja zagotowalam mleko, wystudzilam odpowiednio wg instrukcji, dodalam jogurt
naturalny majacy w skladzie tylko mleko, mleko w proszku i kultury bakterii,
zawinelam cieply garnek w recznik i do pierzyn do kanapy wlozylam, bylo to to
tam cala noc a jogurt mi nie wyszedl, buuu ;( dlaczego moze ktos ma jakies
rady ? moze mam za zimno w mieszkaniu :/ pozdrawiam z gory dzieki za uwagi :) Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: gdzie kupic jogurtownicę?
data waznosci z jogurtu ok, jogurt naturalny 2,5% sklad: mleko, mleko w
proszku, zywe kultury bakterii jogurtowych, mleko mialo taka temperature ze jak
wlozylam palec na 10 sekund to nie parzylo ale bylo bardzo cieple, hmm no nie
wiem, nie wiem dlaczego mi nie wyszlo ale bede probowac , moze dlatego ze mam
dosc chlodno w mieszkaniu, slabe kaloryfery, wszedzie na podlodze kafelki :/
nie wiem, no az 20 stopni w mieszkaniu na pewno nie mam, ale myslalam,ze w
koldrach cieplo sie utrzyma, moze jakis inny sposob ? jak ktos ma jakies
jeszcze pomysly to bede wdzieczna i dziekuje
p.s. a bede probowac bo mi smaka narobiliscie na ten jogurt domowy :P:P ,
pozdr. ;) Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: krem fraiche a smietana
jeszcze w kwestii różnicy
Przed chwilą w Kuchnia TV, w jakimś programie produkcji BBC padło pytanie czym
różni się śmietana od creme fraiche i prowadząca wyjaśniła, że creme fraiche w
odróżnieniu od śmietany posiada żywe kultury bakterii i w związku z tym to nie
jest to samo. Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: Jaki ser zamiast MASCARPONE?
Sposób produkcji mascarpone
Tak już gwoli ścisłośi i z ciekawości poszukałam w googlach o sposobie
produkcji mascarpone i oto co znalazłam:

'Na pierwszym etapie produkcji, zebraną z mleka krowiego śmietanę, umieszcza
się w stalowej kadzi i mieszając ją bez przerwy, powoli podgrzewa na parze. Gdy
śmietana osiągnie temperaturę 90°C, dodawane są stopniowo odpowiednie kultury
bakterii. Masa musi być w ciągłym ruchu. Po upływie ok. 10 minut zaczynają
formować się drobniutkie bryłki, które łączą się ze sobą tworząc spoisty
skrzep. Świeży skrzep przenoszony jest ostrożnie do płóciennych worków
serowarskich, w których w temp. 8-10° C, ocieka z serwatki. Proces ten trwa ok.
24 godziny, a odsączanie serwatki wspomagane jest mieszaniem łopatką.
W tym krótkim czasie dochodzi do lekkiego dojrzewania sera.'

Źródło:
www.gastronomie.pl/produkty/mascarpone/mascarpone.html#9
Z tego wynika że głównym składnikiem oprócz śmietany są odpowiednie kultury
bakterii,nie ma wzmianki o kwasku czy soku cytrynowym,ale na opakowaniu
mascarpone kwasem jest wymieniany w składzie.Czyli biorąc pod uwagę to co
napisano powyżej i Twój sposób na zrobienie mascarpone ten ostatni to
prawdopodobnie tylko namiastka co nie przeczy temu że może być całkiem udana.
Najlepiej w ogóle jakby Linn się wypowiedziała co do sposobu produkcji
mascarpone we Włoszech. Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: wypiekacz do chleba
mozna robic ciasto. mozna np. tylko pozostawic do wyrosniecia i wymieszania
skladnikow, a upiec w piekarniku, albo na odwrot. wymieszac skladniki recznie
(mikserem) a upiec w wypiekaczu. mysle ze mozna tez jedno i drugie, tak jak
chleb:)

jezeli chodzi o zaczyn, to wiem o nim tylko tyle, ze zawiera make zytnia i wode
i odstawia sie w cieple miejsce, zeby wytworzyly sie odpowiednie kultury
bakterii... niestety nie znam szczegolow.

Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: zaczyn do chleba
ja robie taki jak na zurek. szklanka maki zytniej zurkowej, 2 szklanki
przegotowanej letniej wody, rozmieszac i odstawic w cieple miejsce. za
pierwszym razem nalezy wlozyc skorke zytniego chleba, zeby wytworzyly sie
odpowiednie kultury bakterii, pozniej wystarczy tylko do nowego zaczynu dodac
ok 2 lyzek juz zakwaszonego, zeby zaczac od nowa. zakwas najlepiej zrobic w
sloiku, nie zakrecajac szczelnie, bo rozsadzi sloik. przykryc czyms trzeba, bo
inaczej dopadna zakwasu muszki owocowki.

na tym zakwasie robie chleb w wypiekaczu. wychodzi pyszny.

Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: który jogurt zamrażać ??
Ja też próbowałam i miałam ten sam problem co Triss. Mroziłam jogurt kremowy
Bakomy, który ma sporą zawartość tłuszczu.
Niedawno wiele osób na forum zachwycało się tymi mrożonymi jogurtami, może się
ktoś odezwie, please.

Może należy, tak jak przy robieniu domowych lodów, co jakiś czas mieszać?

A i jeszcze jedno (pewnie głupie pytanie:) jak myślicie, czy po zamrożeniu
jogurt traci swoje dobroczynne właściwości, chodzi mi na przykład o kultury
bakterii, czy mają one, także wtedy, dobroczynny wpływ na nasz organizm?

CynamonowaMay! Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: który jogurt zamrażać ??
Gość portalu: CynamonowaMay napisał(a):

> Niedawno wiele osób na forum zachwycało się tymi mrożonymi jogurtami, może
się
> ktoś odezwie, please.

nie wiem czy widzialas jak sie przygotowuje lody jogurtowe, jest to jogurt
zamrozony na kamien, do ktorego dodaje sie zamrozone owoce i miksuje, trzeba
miec bardzo silny mikser, termomix podobno sobie z tym radzi

> Może należy, tak jak przy robieniu domowych lodów, co jakiś czas mieszać?

na to juz odpowiedziala roseanne w poscie ponizej wiec nie powtarzam

> A i jeszcze jedno (pewnie głupie pytanie:) jak myślicie, czy po zamrożeniu
> jogurt traci swoje dobroczynne właściwości, chodzi mi na przykład o kultury
> bakterii, czy mają one, także wtedy, dobroczynny wpływ na nasz organizm?
>
w gwaltownym procesie zamrazania wodna zawartosc kazdej komorki (w tym
bakteryjnej) powieksza swoja objetosc co powoduje zniszczenie blony komorkowej
(i sciany jesli nie mowimy o kom. zwierzecych)
bakterie mrozi sie, owszem ale w specjalnych mediach i warunkach, jesli
zamrozisz jogurt zniszczysz bakterie (nie beda sie rozmnazac po rozmrozeniu),
ale pH sie nie zmieni (bedzie kwasowe, czyli korzystne dla ukladu trawiennego)
Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: Jak zrobić kiszone buraki?
Kiszone buraki - info dla Winner
Winner - można, tylko...Kuchnia to laboratorium chemiczne. Kiszenie - to w
istocie bardzo skomplikowane wielokierunkowe reakcje fermentacyjne, zachodzące
pod wpływem setek rodzajów bakterii, enzymów itp. Żeby coś zakisić musisz je
wprowadzić do "reaktora", np. do słoika z burakami. Wrzucając tam skórkę
chleba - dajesz dopiero szansę na powstanie dostatecznej ilości "fermentów" i
tych "dobrych" i tych "złych".
Może się bowiem okazać, że zamiast pożądanej fermentacji mlekowej czy
cytrynowej (nazwami się nie przejmuj) skórka spowoduje rozwój bakterii
powodujących niepożądaną fermentację acetonową, masłową lub wzrost grzybów
pleśniowych. I tak jest bardzo często.
Dlatego proponuję "zarażanie" chemiczne żurem, zawierającym już wykształcone
kultury bakterii powodujących fermentację kwaśną. Sprzyja jej obecność wina,
dodawanego nie tylko ze względu na walory smakowe. Podobnie pomaga cukier -
przekształcający się razem z alkoholem w substancje kwaśne.
Zachęcam - spróbuj, porównaj..Na moim kwasie nie pływa żaden kożuch,. Płyn jest
klarowny, krystalicznie czysty. Tyle - że jest kwaśny jak "ocet siedmiu
złodziei" ale i na to jest sposób. Barszcz gotuję z z dwu słodkich i dwu
kiszonych buraków + kwas do smaku.
Pzdr - tn
PS. Przepraszam za wywód, myślę jednak, że wyjaśnia trochę sprawę. O chemii
w innych czynnościach kulinarnych (np. gotowanie, pieczenie, pasteryzacja ) -
na życzenie. Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: Jak zrobic kefir?
Składniki i ich ilość:
1/4 l mleka
resztka kefiru (kupnego)
Sposób przygotowania:
do resztki kupnego kefiru wlewamy mleko ...
1 dzień w temperaturze pokojowej i już...
Przepis jest powtarzalny, kultury bakterii kefirowych mnożą się jak goopie.
Na jedną krowę to chyba wystarczy? W podobny sposób możesz robić jogurt,
chociaż są dostępne w handlu maszynki do jego robienia. Po prostu utrzymują
odpowiednią temperaturę - ot i cała filozofia...)))
Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: Smacznie i zdrowo ...... wg. BAKOMY !!!!!!!!!!!!!!
Czy w moim ulubionym jogurcie naturalnym Bakomy jest żelatyna?
Z lupą przy oku przestudiowałam wszyskie nawet najmniejsze napisiki i nic nie
znalazłam. Producent chyba jest zobowiązany podawać skład?
Na kubku znalazłam - "skład: mleko + mleko w proszku", a powyżej - "żywe
kultury bakterii jogurtowych". Skąd się biorą te bakterie? - chyba nie z tych
skór i robali, skoro "jogurtowe"?
Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: Actimel - przepraszam, czy ktoś dostał zwrot kasy
celem przypomnienia
W czerwcu 2003 roku, Francuski Dyrektoriat Generalny ds. Konkurencji, Spraw Konsumenckich oraz Walki z Oszustwami (DGCCRF) zwrócił się do Francuskiej Agencji ds. Bezpieczeństwa Sanitarnego Żywności (AFSSA) z prośbą o ocenę dowodów naukowych uzasadniających twierdzenia umieszczane na etykiecie fermentowanego mleka zawierającego między innymi kultury bakterii Lactobacillus casei DN-114 001. Handlowa nazwa produktu to Actimel, produkowany przez firmę DANONE. Oryginalny tekst opinii jest dostępny na stronie: www.afssa.fr/Ftp/Afssa/22357-26630.pdf
[...]
calosc
www.federacja-konsumentow.org.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=255
Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: jogurt własnej roboty
Jogurt Ci się nie udał bo zastosowałaś kupne mleko. Poczytaj w necie o "pij
mleko będziesz kaleką" to się dowiesz o co chodzi. Mleko sprzedawane w sklepach
to jest lura a nei mleko.
Żeby zaszły procesy fermentacji itp. potrzebne sa żywe kultury bakterii, których
w melku UHT nie ma. Tam niczego zreszta nie ma. Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: Czy zgodzilabys sie ochrzcic bonobo?
ROTFL!!!
ale temat!
żyjemy w katolandzie i może stąd takie pomysły.
a czy zwierzę(w tym przypadku małpa)może stać się np.muzułmaninem?

i zupełnie nie rozumiem o co chodzi z tym chrztem.wiara jest jedną z części
składowych kultury.a jak powszechnie wiadomo kulturę są wstanie tworzyć jedynie
ludzie.no chyba,że dla niektórych kulturą są także kultury bakterii.
:)
Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: zorty ser bed podpuszczki i pyszny
zorty ser bed podpuszczki i pyszny
większość żółtych serów zawiera neistety konserwanty :( oraz podpuszczke
zwierzeca. wyjatkiem jest sokołów paczkowany, na podpuszcze biologicznej.

odkrylam pyszny i naturalny zolty ser firmy Narura@ spomlek. ma rewelacyjny
sklad (mleko, kultury bakterii i barwnik), jest sprzedawany w paczkach 250g i
jest pyszny!

pozdrawiam
Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: Promocje w sklepach
No dobra, pod postem katinki ospiszę na wszystkie Wasze odpowiedzi.

Na szczęście nikt nie napisał, że go nie stać na słodycze..

Tylko dlaczego katinko uważasz, że naturalna masa kakaowa, plus cukier nie są
zdrowe? Każdy zna ich dobroczynne skutki.
Myślicie, że zakupiliście produkt zdrowszy? Jak zlejecie shake'i, sfermentowane
mleko i poddacie procesowi pasteryzacji wychodzi Wam wypełnienie pysznego
batonika:> Żadne kultury bakterii tego nie przetrwają. Jaka instytucja
zaświadcza o zdrowotnym działaniu takiego batonika? Na Was nawet promocje nie
są potrzebne:>>
Opakowanie ładniejsze i produkt smaczniejszy, wybraliście świadomie, wcale nie
uważam, że źle.

Każdy dokonuje świadomego wyboru na podstawie posiadanych informacji. Kapturku
pomijam tu kwestię pochodzenia, ale czy jesteś pewna, że produkty które
wymieniłaś są NASZE? A nie np. angielskie od jakiegoś czasu?

pzdr Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: OT EPSKA Zenobia
adm-adm napisała:

> ...i komu adm podrzuci probowki z virusem... i czy na pewno jest w
> nich ..szczepionka?

a moze aktywne kultury bakterii do kefirku?! UWAGA: jesli kultury bakterii sa
zbyt aktywne kto wie co sie stanie i czy Zenobia zdazy dobiec...



Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: Dziwne zjawiska.
Goldboy92... aby zdiagnozowac twoja sytuacje musze widziec kilka zeczy... czy stara tego chlopca ma czolo... ale ot pewnie tylko kultury bakterii... jak w actimelu ;]
Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: DO szkoły pilne!!!! Daje+++
standardowo
możesz napisać o tym że to aspekt nieodłącznie związany z naszym życiem np subkultury, popkultura, kultura masowego przekazu, kultury bakterii i takie inne bzdety.
a potem jedziesz o tym co cię w kulturze najbardziej pociąga Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: Mleko, BYLO:Re: Off-topic do: Windows 95 - muchy... - Pochwala,


Pawel PYK (p@ccgate.ari.ch) wrote:


: | Mowiac szczerze - mnie rowniez smakuje. A z mleka UHT nie da sie zrobic
: | zsiadlego, tylko jogurt; moj znajomy sie przekonal, kiedy odstawil
: | kartonik na mleko i... po pewnym czasie ow porosl bialo-zielonymi, niestety
: | niejadalnymi, grzybkami... Oczywiscie kartonik nie znajomy ;-).
: | A moj braciak moze zrobic jogurt, wiem, bo sam probowalem jego produkcji
: Musisz przed zsiadaniem dolac odrobine prawdziwej smietany.
: Pisalem ze probowalem ze zwyklym pasteryzowanym i smietana. Smak
: jest cokolwiek dziwny (cos w pol drogi do jogurtu). Inna sparwa
: ze znalezienie niepasteryzowanej smietany (przynajmnie w
: Szwajcarii) jest rownie trudne co i niepasteryzowanego mleka...
Gwoli scislosci, otoz:

1. Jogurt jest produktem fermentacji pasteryzowanego, homogenizowanego,
CHUDEGO mleka z dodatkiem cukrow, zelatyny, konserwantow i paru innych
rzeczy. Fermentuja bakterie z dwoch gatunkow (o ile w wypadku bakterii
mozna mowic o gatunkach):  Streptococcus thermophilus i Lactobacillus
bulgaricus. Przy zaszczepianiu jogurtu proporcja tych dwoch bakterii musi
wynosic DOKLADNIE 1:1, inaczej jogurt jest kwasny. W praktyce jest to
mozliwe tylko w warunkach przemyslowych. Za specyficzny smak jogurtu
odpowiadaja sladowe ilosci acetaldehydu, acetonu i dwuacetylu. L.
bulgaricus uwalnia aminokwasy niezbedne do wzrostu S. thermophilus, ten
zas wytwarza mrowczany wymagane przez L. bulgaricusa.

2. Kefir to produkt fermentacji NAJROZNIEJSZYCH bakterii (rowniez z
rodzaju Streptococcus i Lactobacillus) i drozdzy, w zadnym wypadku tylko
tych ostatnich - nieporozumienie dotyczace tego, ze kefir robia grzyby
bierze sie z przemyslowej nazwy ziaren, ktorymi zaszczepia sie w mleku
kultury bakterii i drozdzy, a ktore ziarna nazywa sie czasem "grzybkami
kefirowymi". Zawieraja one jednak najprzerozniejsze drobnoustroje. Kefir
zawiera sladowe ilosci alkoholu (1%).

3. Innymi slowy, jogurt to jest HI-TECH KEFIR. (KEPHIR?:)

                                                J-3

Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: Śmietanka 12% tł


znaczy słodkie śmietanki , bo zakwaszone nie mają węgli które zjadaja
kultury bakterii :) ale to nawet dobrze bo laktozy to niektórzy nie trawią


Mówisz poważnie ? Smietana ukwaszona nie ma wcale węgli ? Niesamowite

Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: Roweranta, bo rowerzysta to to nie jest


Ale nie zagraża bezpośrednio życiu innych na drodze, czego nie można
powiedzieć o zachowaniu opisywanych przez Ciebie samochodziarzach.


zagraza, jak najbardziej. moze wywolac niezla katastrofe drogowa. To
nietrudne. I to jest bezposredine zagrozenie.


| Metr. Świetnie. Efekt jest taki, że pojawienie się jednego rowerzysty na
| drodze skutkje zakorkowaniem całej ulicy.. Bo jak taki jedzie pół metra
od
| krawężnika to muszę sie oddalić o prawie dwa metry on krawędzi jezdni,
co
| znaczy, że muszę sporo wjechać na sąsiedni pas,

Nic nie musisz. Zacznijmy od tego, że nie musisz jeździć samochodem. A
nawet lepiej by było, gdybyś nie jeździł.


Nie musisz jezdzic rowerem, a nawet byloby lepiej gdybys nie jezdzila. Dla
Twojego bezpieczenstwa i zdrowia.

Jak widzisz taki sam dobry argument jak kazdy inny. Jogurtow tez pic nie
musisz - zawieraja kultury bakterii - moga byc niebezpieczne


| Jak Twoim zdaniem w tym przypadku powinienem się zachować? Właśnie
zacząłem
| manewr wyprzedzania - z kierunkowskazem - i byłem mniej więcej w połowie
| uzyskiwania owego swiętego 1 metra odległości bocznej -

To nie jest żaden święty metr, to jest minimum metr, a odległość ma
być _bezpieczna_. Ta "tylna" też. Nie dość, że nie znasz kodeksu, to
jeszcze nie masz wyobraźni.


a dlaczego minimum metra nie zachowuja rowerzysci?  Jesli beda omijac auto w
korku a ja postanowie wysiasc do bagaznika i mi taki wyrznie w drzwi to mam
go najpierw dobic, czy dzwonic po pogotowie??? Bo nie zachowal bezpiecznej
odleglosci.

I bede wredny - bo stane 3 m od auta przede mna i jak zobacze rowerzyste to
delikatnie rusze - wtedy to bedzie wyprzedzanie.

Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: Milko
Jogurty pitne mogę zrozumieć... Ale MAŚLANKĘ?!

"kultury bakterii probiotycznych Lactobacillus casei"

Po kiego grzyba to dodawać do MAŚLANKi?!

http://www.joemonster.org/phorum/read.php?f=36&i=26885&t=26885

Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: Wersje demo [dlugie]


Wszyscy w soich kawałkach nieba
już mieszkają, więc niech Yogurt nie traci nadziei.


niech żywe kultury bakterii nie tracą nadziei ;))

pzdr
M.
powodzenia, CY ;)

Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: Encorton dla dziecka często chorującego na


Mój syn (3,5 roku) dostał dzisiaj od lekarza Encorton.
Maciek przynosi z przedszkola choroby przynajmniej raz w miesiącu. W ciągu
5 miesiecy dostał 6 razy antybiotyk.
I właśnie teraz, gdy od września zaczęło się przedszkole - znowu choroba -
najpierw katar, potem kaszel, bolące gardło, temperatura. I znowu
antybiotyk - Amoxiclav.
Dzisiaj jest 8 doba na antybiotyku.Ponieważ nadal ma sporadyczny mokry
kaszel poszłam na kontrol... przyjął nas lekarz, który Macka widział
pierwszy raz. Osłuchał, stwierdził, że oskrzela/płuca są czyste i wypisał
całą listę innych leków (w tym Rulid) oraz Encorton.
Wstrzymuję sie z wykupieniem tych leków, bo wg mnie i pani farmaceutki
Maciek ma przypisaną "niezłą dawkę wstrząsową".
Alergii Maciek nie ma. To są gratisy rozdawane w przedszkolu....
Będę wdzieczna za informacje o tym Encortonie. To sterydy, wiem. Czy
gdybym zaserwowała je dziecku Maciek mniej by chorował?


Polska jest chyba jednym z nielicznych krajow, w ktorym lekarze przepisuja
antybiotyki za antybiotykami jakby byly witaminami. Rece opadaja. Pozniej
sie dziwic, ze brak odpornosci i ciagle dziecko choruje. Przede wszyskim
powinnas szukac czegos na wzmocnienie organizmu dziecka.
A czy nie wystarczy tzw. babcine leczenie, gdy pojawiaja sie pierwsze objawy
choroby? Mysle tu o syropie z cebuli, czosnku i miodu lub cukru, soku z
burakow (swietny na kaszel), etc. Czy za kazdym razem wchodzisz od razu z
armata typu antybiobiotyk???

Wstrzymaj sie z wykupem tych lekow i koniecznie znajdz DOBREGO pediatre,
ktory dziesiec razy sie zastanowi zanim przepisze antybiotyk.
A z tym Encortonem, to juz chyba lekarz przesadzil. Nie wiem jak dlugo masz
dziecku go podawac, ale w ostrzezeniach jest cos o zahamowaniu wzrostu u
dzieci, z tego co pamietam. Sama go bralam, wprawdzie jako osoba dorosla i
przez dwa lata, ale skutkow ubocznych sie nachapalam, ze nikomu nie zycze.

Czy podajesz w trakcie leczenia antybiotykiem witaminy? Jesli tak, to
zaprzestan, poniewaz  antybiotyk wowczas nie spelnia swojej roli. No i
jeszcze jedna istotna sprawa. Podawać należy preparaty zawierające żywe
kultury bakterii (jakies dwie godz. po przyjeciu antybiotyku, a po kuracji
jeszcze przez kilka dni). O czym lekarze czesto nie pamietaja albo nie chca
pamietac.

Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: Ginekolog -endokrynolog
moscal moscal <qms.WYT@gazeta.plnapisał(a):


Jolanta Pers <jop.WYT@gazeta.plnapisał(a):
hehe... ja jedynie stwierdzilem, ze twoje slowa brzmia jak za prlu, nie
liczy
sie czlowiek licza sie badania na 100,1000 osobach mega ROTFL;p


Zmartwię Cię. Cała EMB opiera się na statystyce i choćbyś się pocięło, tego
nie zmienisz.


w dobie afery:
http://kiosk.onet.pl/art.html?DB=162&ITEM=1219102&KAT=244
zapytam glupiutko za czyje pieniadze bylo to robione?;)


Czy to dotyczy Nurses Health Study, o które pytałam? Czy dotyczy w ogóle
tabletek antykoncepcyjnych? Nie? To dziękujemy.


hm.. to moze siegnijmy do ulotki:


Powtórzę, może wielkimi literami, ale nie mam wielkiej nadziei:

NIE PYTAM O SKUTKI UBOCZNE ANI ZAGROŻENIA ZWIĄZANE Z TABLETKAMI
ANTYKONCEPCYJNYMI TYLKO PROSZĘ O WYNIKI BADAŃ ŚWIADCZĄCE O NIESKUTECZNOŚCI
STOSOWANIA HORMONÓW W LECZENIU ZABURZEŃ HORMONALNYCH U KOBIET. Z GÓRY
DZIĘKUJĘ. ALBO PODAJ LINK, ALBO DAJ SOBIE SPOKÓJ.


tio moze cos takiego?;P
http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=1361344&id_f=9


To jest o leczeniu zaburzeń hormonalnych? Bo ja tam widzę problemy z seksem
jakiegoś madzika55. Ale może źle widzę?


sorki ale albo jestes ignorantka albo chwalisz sie niewiedza...
takie male obudzenie era antybiotykow sie powoli konczy...


Mega ROTFL. Ja wiem, że kompromitowanie się w Usenecie jest powszechnie
uprawianym sportem, ale chyba są jakieś granice.

Poproszę o linka do Medline, gdzie jest explicite napisane, że antybiotyki
wychodzą z użycia.


btw: obecnie modne staje sie dodawanie "dobrych" kultur bakterii
do jogurtow (danone;)


O muj borze, dodaje się _leków_ do jogurtów, tak po prostu, i nie ostrzega o
tym?

Jeszcze raz: probiotyk to nie lek.

(Tak a propos tego, o czym piszesz, to poczytaj reportaż Wyborczej o kampanii
reklamowej Danone i opinie lekarzy na temat "podnoszenia odporności przez
picie jogurtów". Muszę Cię bardzo zmartwić: te żywe kultury bakterii to w 99%
ściema marketoidów. Dałoś się podejść jak dziecko.)


alez to jedynie twoja dobra wola;p chcesz to wierz nie to nie...


No to nie wierzę bez podania linka do wyników uznanych badań naukowych.

2:0 dla mnie. Grasz dalej, czy przestajesz się kompromitować?

JoP

Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: Actimel a actiplus


U innych producentow. Musisz sie przejsc do sklepu ;P


Ale moze jakos ogolnie? Ja generalnie lubie kefir, rzadko pijam jogurty.
Kultury bakterii z kefirkow sa jakos diametralnie gorsze, czy jak?

Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: Wydalanie malo ciekawe
przestań palic, pisze poważnie , i szczególnie pić alk.
 kup sobie TRILAC to kultury bakterii, i jedz na sniadanie platki
,kornfleksy z mlekiem. wytrzymasz tak miesiąć - i zapewne bedzie po sprawie.

pozdrawiam

Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: Czym ryzykuje - czy brac antybiotyk
Dnia 2005-10-18 13:24, Użytkownik Monika napisał:


weź antybiotyk i te kultury bakterii -Lacidofil.Tamte pozostałe nie kolidują
z leczeniem.


po zasiagnieciu wielu opini tak zrobie :)

pozdrawiam
marcin

Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: NIE BOJ SIE TOMEK-POKAZ JAKI LIS Z CIEBIE
Newsweek , Newsweek , Newsweek !!!

Zgodnie z tajnymi dokumentami Departamentu Handlu dotyczącymi kontroli eksportu
w których posiadaniu znalazł się Newsweek, lista zakupów zawierała w pełni
skomputeryzowaną bazę danych dla Ministerstwa Spraw Wewnętrznych Iraku, dzięki
której śledzić można było aktywność przeciwników politycznych; helikoptery
transportowe dla rządu; kamery telewizyjne dla celów inwigilacji; wyposażenie
do analiz chemicznych dla irackiej Komisji Badań Jądrowych (IAEC), oraz, co
jest najbardziej niepokojące, wiele dostaw zasobników z
bakteriami /grzybniami /organizmami jednokomórkowymi. Według byłych urzędników,
kultury bakterii dostarczane Irakowi służyły do produkcji broni biologicznej, w
tym wąglika.

____

Według raportu komisji senackiej z 1994 roku, prywatni dostawcy ze Stanów
Zjednoczonych, posiadający licencję amerykańskiego Departamentu Handlu (US
Department of Commerce), wyeksportowali między 1985 a 1989 całą gamę zabójczych
biochemicznych środków bojowych zapewniających w przypadku bezpośredniego
kontaktu długa i pełną cierpienia śmierć. Były to między innymi:
- Bacillus Antracis (bakterie wąglika)
- Clostridium Botulinum (do produkcji toksyn botulinowych)
- Histoplasma Capsulatam (do produkcji wirusa niszczącego płuca, mózg, rdzeń
kręgowy i serce)
- Brucella Melitensis (doprowadza do gnicia większości organów wewnętrznych)
- Clostridum Perfringens (silnie toksyczna bakteria wywołująca przeciągłe stany
zapalne organizmu)
- Clostridium Tetani (wysoce toksyczna substancja)

Oprócz tego na liście eksportowej znalazły się jeszcze: Escherichia coli (E.
Coli), materiał genetyczny - DNA człowieka i różnych bakterii, oraz
kilkadziesiąt innych patogenów. "Ten materiał biologiczny był najwyższej
jakości i w pełni gotowy do dalszej reprodukcji", stwierdzał raport komisji
senackiej. "Dopiero po jakimś czasie ustalono że materiały znalezione i
wywiezione z Iraku przez oenzetowskich inspektorów były w istocie tymi samymi
materiałami które to do Iraku wyeksportowały Stany Zjednoczone".

Dalej, raport stwierdzał, że eksport z USA do Iraku zawierał w sobie materiały
służące do rozpoczęcia prac nad bronią chemiczną, plany instalacji i urządzeń
technicznych czy sprzęt do napełniania głowic.

Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: Pigulka antykoncepcyjna wykonczyla Zachod!!!
Popieram teze o wylacznej winie jogurtu. Od siebie dodam jeszcze, ze wszystkie
szanujace sie jogurty zawieraja zywe kultury bakterii, a przeciez kazde dziecko
wie, ze to wplyw obcych kultur niszczy Europe... Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: Komisja o wypadku śmigłowca: oblodzenie lub paliwo
Wojskowa ściema. Paliwo 2 tygodnie badają ? A co, kultury
bakterii na nim hodują ? Najlepiej zwalić na oblodzenie, bo jak
paliwo to trzeba trochę głębiej pogrzebać i komuś do dupy się
dobrać. Szwejki już dupami trzęsą. Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: Szczuka w szczelinie
No, jej owocem zywota intelektualnego jest chyba teleturniej "Najsłabsze
ogniwo", na którym to pani Kazia wypłynęła na głębię. Tylko że na tej głębi, z
dala od wyrezyserowanej scenerii programu, kontrolowanych reakcji uczestników,
gdzie prowadzący (a) zna wszystkie pytania a tabun ludzi podpowiada jej co ma w
danym momencie mówić - tak poza "Najsłabszym ogniwem" - to jest żenada.

Pani Kaziu - albo do garów, albo do "Najsłabszego ogniwa" - tam się pani
sprawdza świetnie. Doklejanie sobie 'pseudo-inteligenckich' tipsów nie zdaje
egzaminu na dłuższą metę.

Słoma z butów wyjdzie. Prędzej czy później.
Dobrze, że choc przeprosiny wybełkotać umie.


terence napisał:

> bzdura pani monikorasiak , może Pani zna ją tylko z programów Kuby
Wojewódzkieg
> o, pani Sczuka ma całe spektrum działalności a jesli ona dla Pani prezentuje
ps
> eudointelektualizm to jak powinien wyglądac intelektualizm dla pani? Co jak
co
> , ale pani Szczuka prezentuje pewien poziom wiedzy o kulturze (i nie chodzi
mi
> tylko o kultury bakterii czy kulture osobistą), poza tym jest ikoną
światopoglą
> du ja to nazywam wolnomyśleniowego (wiem wiem jest feministką ale to slogan
prz
> ecież) i nie chodzi tu o powolne myślenie ale o szerokie horyzonty w
myśleniu..
> . napewno nie prezentuje ciasnoty intelektualnej i klapek na oczach
> a jeśli chodzi o niefortunny występ u pajaca Wojewódzkiego... no cóż , jest
tyl
> ko człowiekiem... to że jest feministką nie znaczy, że jest nieomyslna...
> świadczy o nieprzemysleniu do końca swojej wypowiedzi (konsekwencji?-woda na

> yn fanatyków i ajatallachów z sekty Rydza)a to znaczy że była spontaniczna
(bo
> w tym programie chodzi o luźne bla bla bla),nie ważyła słów, nie była
wyrachowa
> na...
> śmieszy mnie święte oburzenie i ten program co wysmażyła tv TRWAM, czysta
propa
> ganda i puste frazesy...
> moralizowanie ma nam zastępować myślenie, emocje są ważniejsze od próby
zrozumi
> enia...
Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: LPR złożył wniosek ws ukarania Senyszyn
spoko, moher ma się dobrze a nawet
lepiej niż kultury bakterii w jogurcie
i będzie trwał...trwał...trwał... Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: Kaczyński: nie będziemy się zajmować zarzutami ...
s p o k o, moher ma się dobrze a nawet
lepiej niż kultury bakterii w jogurcie Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: pleśń na fugach w łazience
po takiej dawce chemii bedziecie wyjalowieni jak narzedzia chirurgiczne
dlatego polecam raz w miesiacu wypic zawartosc syfonu zlewozmywaka
sa tam odpowiednie kultury bakterii mogace odbudowac uklad immunologiczny

pzdr. Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: Tłumaczę mój pierwszy tekst- pomóżcie bitte
Tłumaczę mój pierwszy tekst- pomóżcie bitte
Skończyłam germanistykę, dotąd dawałam korepetycje i wzięłam się za tłumaczenia. Robię moje pierwsze, branża spożywcza. Proszę, pomóżcie mi w kilku dylematach, bo nie chcę zawieść zleceniodawcy i bardzo potrzebuję tych pieniędzy na leczenie :(

No więc po kolei.

1. die Koernung - czy jest to granulacja? (des Fleisches)

2. Kutterschuessel - czy jest to miska maszyny krajalniczej?

3. Saeuerung - nakwaśnienie? kwaśność?...

4. Starterkulturen - kultury bakterii?

5. gefriergetrocknet - głęboko mrożony?

6. Jak zgrabnie przetłumaczyć taki tytuł : Microcokken und Pedjokokken
są to szczepy micrococcus i pediococcus po łacinie

7. Trockenstärkesirup - syrop maltodekstrynowy?

8. das Ferment (w języku spożywczym) - nie mam pojęcia jak to przetłumaczyć

9. das Fleisch abgetriebener Tiere - co to znaczy abgetrieben w tym kontekście?>?? dalej jest, że nie nadaje się do przeróbki...

10. Schloegel (część świni)-jaka????

11. Nie nadają się do produkcji również miękkie, zatłuszczone odcinki brzuszne, w szczególności Griffe. co to są te Griffe u świni?

12. Gdy mięso staje się unklar (albo jakieś pole przecięcia staje się unklar) - co to znaczy?

13.Gelbildung - tworzenie żelu - ale jaki ma to związek z mięsem??

14. Gdy kiszka (Darm) staje się abgestossen... co to znaczy?

15. Kiełbasa jest gut abgebunden - ????

16. schnittfeste Wurst, Schnittfestigkeit

17. Wenn eine Rohwurst bei normaler Reifung durch einen Fehler außen zugemacht hat, kann sie unter Umständen durch das Pökelverfahren noch gerettet werden. (co to znaczy - zugemacht w tym kontekście?)

18. Trok-kenverlust 22-35 %

Robię 22-gą stronę. 18 dylematów to przeciętnie jeden dylemat na stronę, to chyba nie jest ze mną jeszcze tak źle?
Jeśli mi pomożecie, będę bardzo wdzięczna.

Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: Żywe kultury bakterii
Żywe kultury bakterii
jak to będzie po niemiecku? Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: Żywe kultury bakterii
poniewaz
martwe kultury bakterii (o ile o takich mozna mowic) nikogo raczej nie
interesuja,proponuje poprostu: Bakterienkulturen :-)
j. Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: Żywe kultury bakterii
Żeby się lepiej upewnić w nazewnictwie, postanowiłam poszukać u źródła, czyli w
składach niemieckich produktów. Z tego co czytam, Niemcy unukają zwrotu "żywe
kultury bakterii", piszą raczej "kleine Helfer + nazwa bakterii". Grzebiąc
dalej, znalazłam coś takiego:


Actimels Milliarden kleiner Helfer

Actimel ist ein Joghurtdrink, der sich durch seine active probiotische Kultur L.
Casei Defensis (gesprochen: L. Ca-se-i De-fen-sis) auszeichnet. Diese natürliche
Kultur gibt es nur in Actimel. In einer Flasche Actimel sind 10 Milliarden L.
Casei Defensis enthalten — 10 Milliarden kleiner Helfer also, die unsere
natürliche Abwehr von Innen heraus stärken und so einen positiven Einfluss auf
unsere Gesundheit haben.

Was bedeutet probiotisch?

Das Wort "probiotisch" stammt von dem griechischen Begriff "pro bios" ab und
bedeutet "für das Leben". Dementsprechend werden als „probiotisch“ Produkte mit
bestimmten lebenden Bakterien, meist Milchsäurebakterien, bezeichnet, die sich
mehr als herkömmliche Produkte positiv auf unsere Gesundheit auswirken.

Von einem probiotischen Joghurt wie Actimel mit seinen L. Casei Defensis
Kulturen, spricht man, wenn dieser

-
besonders resistente lebende Mikroorganismen enthält,
- die activ und
- in ausreichender Menge in den Darmbereich gelangen und
- dazu beitragen, eine positive gesundheitliche Wirkung zu erzielen.


L. Casei Defensis ist eine nur in Actimel enthaltene Milchsäurebakterienkultur,
die unsere Abwehrkräfte unterstützt und sich somit positiv auf unsere Gesundheit
auswirkt.


Co z tego wynika? Znają zwrot "lebende Bakterien", ale chyba wolą używać
"probiotisch". Posłuże się więc chyba tym samyym zwrotem, tym bardziej, że nie
tłumaczę składu surowca a ofertę mleczarni na rynek niemiecki.

Jeszcze raz dziękuję wszystkim w zaangażowanie w temat :-) Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: Co robic??? Moja córka nie robi znów kupki.
Mojemu synkowi pomógł dicoflor 30 - probiotyk czyli żywe kultury
bakterii. Od razu była różnica. Teraz nie mamy już problemów a ja
podaję dicoflor cały czas już parę miesięcy i z brzuszkiem nie mamy
kłopotów. Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: mieszanie Nan1 z Nan Activ1
spróbuj kupić lacido baby. ma lekko waniliowy smak (a dwie kultury bakterii i
prebiotyki) i z nim moje dziecię chętniej wypija NANa. Koszt ok. 16zł. na 10
podań (na 5 lub 10 dni)
Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: Mleko HA i jogurty/serki
ekologiczny jogurt naturalny
Beata,

a czy bezpieczny bedzie jogurt naturalny (produkt rolnictwa ekologicznego) ktory
ma w skladzie mleko pasteryzowane i zywe kultury bakterii?

I juz znikam to bylo ostatnie pytanie. Milego weekendu,
B Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: wzbogacana żywność
wzbogacana żywność
już chyba każdy produkt dla dzieci jest wzbogacany w witaminy, makro-,
mikroelementy, kultury bakterii - czy nie za duzo tego wszystkiego dla
normalnie jedzącego, zdrowego dziecka
mój syn ma 14 miesięcy
Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: zinat - czy mozna brać?
zinnat jest bezpiecznym antybiotykiem (u dzieci też często stosowany), weź
tylko przy tym kultury bakterii,Lakcid, Lacidofil, w trakcie leczenia i przez
tydzień po.
Pozdrawiam Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: biegunka?
podaj jakiś Lakcid lub Lacidofil (kultury bakterii) Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: mleko krowie a jego przetwory
woisna82 napisała:


> Intryguje mnie tylko że nie poleca się podawania dziecku mleka krowiego (na
> przykład takiego z kartonu, niepasteryzowanego), ale za to poleca się
> podawanie jogurtów, serków i innych mlecznych przetworów. Rozumiem, że jogurty
> to żywe kultury bakterii i tak dalej, ale w czym w takim razie jest gorsze
> normalne mleko od nich??

W jogurtach itp. przetworach białko mleka krowiego jest już przez bakterie w
pewien sposób "strawione", zmienione, bardziej nadające się dla dziecka.

> A już najbardziej dziwi mnie zachęcanie przez niektóre osoby (nie wszystkie)
> do podawania danonków - bo mi się wydaje że to konserwanty i cukier przede
> wszystkim.

Nie wiem, które osoby (poza występującymi w reklamach TV) zachęcają do podawania
Danonków?? Zgadzam się, to sam cukier i barwniki, w dodatku wapnia zawierają
mniej niż zwykły jogurt. Wg mnie nie nadaje się to dla dzieci (i podobno wg
producenta sa one przeznaczone dla dzieci > 3rż, chociaż nigdy nie widziałam
takiej informacji np. na stronie producenta)


> A i jeszcze jedno dlaczego nie wolno podawać dzieciom tłustych serów (nie
> mówię o pleśniowych i żółtych, ale na przykład twarogu) skoro w pewnym wieku
> dziecko potrzebuję więcej "tłustego mleka kobiecego w nocy).

A skąd masz taka informację? Ser (w sensie twaróg) jest najmniej wartościowym
produktem mlecznym, ale nigdy nie słyszałam o zaleceniu, żeby nie dawać go
dzieciom. Tłustego czy chudego (nawiasem mówiąc dzieciom właśnie daje się
wszystko pełnotłuste).
Poza tym, nie widzę analogii między tłustym twarogiem a mlekiem matki.

> I jeszcze jedno dlaczego nie zaleca się przygotowywania kaszek dla dzieci na
> normalnym mleku krowim tylko na modyfikowanym - w czym ono jest lepsze???

Bo w ogóle nie zaleca się podawania mleka krowiego dzieciom >2rż. Pytasz, w czym
jest lepsze mleko modyfikowane od zwykłego krowiego? W tym, że jest ono
humanizowane, tzn. upodobnione chemicznie do mleka ludzkiego, bardziej strawne
dla dziecka.
Kaszkę można zrobić na swoim mleku. Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: 1,5 roku i nie chce pic mleka ani jesc kaszek
www.osesek.pl/podstawy-zywienia-dziecka/co-kiedy-w-diecie-dziecka/146-produkty-spozywcze-w-diecie-dziecka-ktore-ukonczylo-12-
miesiac-zycia.html
w tym wieku dziecko już może jeść wiele pokarmów i sporo z nich może
mleko zastąpić..jogurty, kefir, twarozki, ser żółty..w przypadku
jogurtu i kefiru mały kobeczek (chyba 150ml) zastepuje szklankę
mleka, podobnie 2 plasterki sera żółtego, z twarozkiem jest gorzej,
bo sporo białek i wapnia zostaje w serwatce ale mozna do niego dodać
troche jogurtu, kefiru lub mleka co przy okazji poprawi jego
konsystencję, będzie bardziej kremowa.. co do mleka krowiego są
różne "szkoły", ja osobiscie nie widzę problemu, by na nim ugotować
kaszkę, budyń, zupy mleczne, kakao, zrobić koktajl z owocami(można
tez na bazie jogurtu lub kefiru) czy nawet podac samo, ciepłe w
kubeczku, jeżeli dziecko nie miało żadnych sensacji związanych z
trawieniem produktów mlecznych..Danonków bym nie
dawała..przeznaczone są dla dzieci powyzej 3-ego roku życia i są
przesłodzone..już lepiej zwykły twarożek zmiksowac z owocami i dodać
troche w kawałkach. Jeżeli dziecko nie powinno pić mleka krowiego to
można "uzdatnić" mleko modyfikowane i zamskować jego smak robiąc z
niego budyń, koktajle, kakao. W tym wieku dziecko może juz jeść
jogurt i kefir naturalny (zawieraja żywe kultury bakterii), sam lub
z owocami, mozna je dodawać do potraw zamiast smietany (np. do
jajecznicy, puree ziemniaczanego, zup, jako zimne sosy z dodatkiem
ziół i swiezych warzyw) lub jako dodatek do potraw..dzieki
kwaskowemu smakowi powodują wieksze wydzielanie sliny, ułatwiają
jedzenie, memłanie i trawienie pokarmów
Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: Enteror a zaparcia.
może to być zbieg okoliczności ale dodam,że u niektórych osób może powodować
zaparcia. Można spróbować zmienić na inny probiotyk lub w zamian podawać jogurty
zawierające żywe kultury bakterii. Czy była diagnostyka zaparć? Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: trilac-proszę o radę! Pilne!!!
Trilac to zwykły probiotyk, zawierający 3 szczepy kultury bakterii
kwasu mlekowego. Jest całkowicie bezpieczny nawet dla małego
dziecka. Ja akurat swojej córce podaję Lacidofil, ale Trilac też
jest ok :-). Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: Przerost flory bakteryjnej jelit
Tak się zastanawiam,czy podawanie Trilacu nie byłoby wskazane.
Trilac ma kultury bakterii tzw.'dobrych',może pomogłoby to odbudowac prawidłową florę bakteryjną/??/

Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: kefir,maslanka,jogurt
Jogurty wytwarza się z pasteryzowanego, homogenizowanego mleka (obydwa procesy
mają na celu likwidację bakterii oraz to, by na wierzchu nie zbierał się żółty
kożuch), do którego dodawane są żywe kultury bakterii jogurtowych. Ze względów
zdrowotnych lepsze są jogurty nie zawierające owoców, ponieważ powinniśmy
wybierać produkty niskokaloryczne.

Kefiry różnią się od jogurtów sposobem wytwarzania: do mleka dodaje się
specjalny zakwas

z tzw. grzybków kefirowych (jest to konglomerat bakterii paciorkowców
mlekowych, pałeczek mlekowych i drożdży). Zawierają mniej wapnia niż jogurty.

Kefiry i jogurty trawione są trzy razy szybciej niż mleko, mogą je spożywać
osoby z niedoborem laktazy.

Kultury bakterii w zwykłym jogurcie nie mają zdolności przetrwania w przewodzie
trawiennym człowieka i nie mają właściwości probiotycznych. Probiotyki to
specjalnie wyselekcjonowane bakterie kwasu mlekowego.

(Kwas mlekowy jest dziś powszechnie stosowanym w przemyśle spożywczym
konserwantem – oznacza się go symbolem

E 270 – chroni m.in. przed powstawaniem chorobotwórczych salmonelli – w
naturalnych warunkach powstaje sam podczas kiszenia, np. kapusty).

Specyficzną cechą probiotyków jest zdolność przedostawania się w stanie żywym
(mimo kwaśnego soku żołądkowego oraz żółci obecnej w dwunastnicy) do jelit,
osiedlania się w nich i rozmnażania. Dzięki temu przywracają równowagę flory
jelitowej w przewodzie pokarmowym.

Dodawanie szczepów probiotycznych do jogurtów zmniejsza częstość i nasilenie
biegunek, normalizuje pracę jelit, a być może również (badania są w toku)
stymuluje układ odporności. Bakterie probiotyczne to np. Lactobacillus Casei
431, L. Casei Defensis, L. acidophilus.

Dla łatwego odróżnienia napojów tradycyjnych od napojów zawierających dodatkowe
bakterie probiotyczne powinny mieć one w nazwie przedrostek „bio”
(„biojogurt”, „biokefir”). Niektórzy producenci stosują samą nazwę „bio”.
Probiotyki muszą zawierać minimum trzy rodzaje bakterii. Skład mikroflory
probiotycznej powinien być wyszczególniony na opakowaniach.

Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: potrzebne wsparcie i pomoc
Witam.

Proszę wejść na tę stronę i zastosować Aerobiczną "6" Weidera, ponadto
zastosować sie do diety dla własnej grupy krwi. Jeśli chce pani Ćwiczyć moze
pani sotowac naturalne suplementy diety

zdrowie.wikon.com.pl/index.php?option=com_content&view=category&id=33&Itemid=19
1 zestaw:
Pure Yukka
AC Zymes
Nopalin

2 zestaw:
Liquid Chlorophyll
AC Zymes
Nopalin

3 zestaw:
Ocean 21
AC Zymes
Nopalin

4 zestaw:
Paraprotex
AC Zymes
Nopalin

przy czym:

Pure Yukka - to produkt dla osób, którym oprócz nadwagi nic nie dolega;

Liquid Chlorophyll - szczególnie polecany przy dużym obciążeniu toksynami,
działa osłaniająco i kojąco na układ pokarmowy, wypłukuje toksyny z nerek, wątroby;

Ocean 21- wypłukuje i neutralizuje toksyny, polecany osobom z osłabionym układem
odpornościowym, z niedoczynnością tarczycy, zalecam go przy problemach z
pasożytami, grzybami jako etap wstępny przed odtruwaniem paraprotexem, łagodzi
dolegliwości jelitowe, znakomity dla dzieci z autyzmem >>

Paraprotex - stosowany u osób które oprócz usunięcia toksyn chcą pozbyć się
bakterii, grzybów, robaków (pasożytów);
(więcej na temat pasożytów i ich usuwania znajdziesz na stronie www.e-grzybica.eu )

W skład każdego zestawu wchodzi:

AC Zymes - żywe kultury bakterii, niezbędne aby przywrócić jelitom właściwą
florę bakteryją, pobudzić je do pracy, dzięki czemu łatwiej wchłaniane są
produkty przemiany materii. Uszczelnione przez przyjazne bakterie ściany jelit
nie przepuszczają toksyn, tłuszczy. Dzięki wzmożonej pracy jelit tresć pokarmowa
znacznie szybciej przesuwa się i zostaje wydalona na zewnątrz.

Nopalin - błonnik niezwykle istostny, aby mógł właściwie spełniać swoją rolę
musi być popity dużą ilością wody, aby napęczniał w jelitach związał stolec i
pomagał usunąc go na zewnątrz.
Błonnik oczyści Twoje jelita usuwając z jego zakamarów gnijące resztki
pokarmowe, które są źródłem dużej ilości trujących toksyn.

I niech Pani uweorzy, ze to jest skuteczne. tak samo jak A6W - Aerobiczna 6 weidera.

Pozdrawiam

Paweł Wiktor Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: powrót pogaństwa, ekologia, feminizm
Podoba mi się najbardziej stwierdzenie "kultury gejowskie" :) Nie dość, że
trzeba by im chyba przedstawić "kultury heteroseksualne", "kultury aseksualne" i
inne, to brzmi jakoś dziwnie, jak np kultury bakterii beztlenowych.
Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: nie chcę tego psa
no tak ale to jest faktycznie uczulenie na roztocza i kultury bakterii
Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: absurdy "kultury forumowania"

Aktivię miałam na myśli i zawarte w niej kultury bakterii. ;-)

Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: Mała prośba
no dobra ale kto powiedział że inteligencja techniczna nie może jeść
groszku, w końcu na pudelku napisali że w tesco jest promocja na
żywe kultury bakterii więc nie przesadzajcie towarzyszki. Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: śmierdzące pranie
miałam to samo, poradzno mi to:

nastawić puste pranie bez rzeczy z wstępnym na 90stopni i wrzucić pół kilo sody
do pralki, tak 1-2 razy, to likwiduje kultury bakterii od wilgoci powstałe.
Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: skutki uboczne antybiotykow - PROSZE o info!
popieram, trilac, nutrilac itp., zapytaj w aptece, to preparaty zawierające
kultury bakterii, niezbędne przy braniu antybiotyków.
Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: schudłam 4,5 kilo w 2 tygodnie.
A to ciekawe(z tymi jogurtami i serkami)bo udowodniono,że wapń wspomaga
odchudzanie,zywe kultury bakterii poprawiaja trawienie i perystaltykę jelit,a
generalnie od białka trudno utyc(trudniej niz od wegli i tłuszczów) Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: do Justy - Unidox a inne leki i prep. z zelazem
Właśnie dlatego lekarze zwykle zalecają np. Trilac, Lakcid, Acidofil. Są to
żywe kultury bakterii (zwykle szczepy odporne na najpopularniejsze
antybiotyki). Organizm dostaje swoją porcję bakterii bez wapnia, który byłby w
mleku i jogurtach. Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: Grzybica pochwy
...Ja też się męczę z grzybicą. W sierpniu - na samym pocątku walki zrobiłam
posiew - i nawet ginekolog był zaskoczony, bo wyszło, że mam owszem - bardzo
liczne kultury bakterii - ale tych dobrych lctobacillus. A walka z grzybicą
trwa. Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: Dieta zmienia się z wiekiem
Kombinacji jest mnostwo; surowi waganie jedza b duzo zielonych
warzych (ktore zawieraja rowniz bialko), swiezych owocow, przypraw i
nieprzetworzonych orzechow (mozna z nich robic mleko, desery, pasty
przypominajace w smaku mieso lub sushi). Plus sol morska badz
himalajska (z mnostwm mineralow), miazsz orzechow kokosoych i
naturalnie skielkowane nasiona (rowniz orzechy). Do tego siemie
lniane (w postaci oleju i nasion), olej kokosony i rozne postacie
alg moskich. Moge tez spozywac sfermentowane/kiszone warzywa, bogate
w przyjazne ludziom kultury bakterii. Przecietny surowy weganin ma
nadmiar skladnikow mineralnych i bialek. Istnieja tez tzw. "super
foods", jak np. surowa czkolada (cocoa), z ogromnym ladunkiem
mineralow, bialek, antyoksydantow.

Stad sie wlasnie bierze ta ilosc energii i mniejsze zapotrzebowanie
na sen; surowi weganie spozywaja nieprzetworzone termicznie
jedzenie, bogate rowniez w enzymy. Enzymy sa odpowdzialne za proces
trawienia. Uzywajac enzymow zawartych w surowym jedzeniu organizm
nie utylizuje wlasnych, czyli nie zuzywa sie tak szybko (stad mlody
wyglad).
Mieszkajac w Stanach spotkalam sie z surowymi weganami po 60.ce
wygladajacymi na 30 lat. Kobiete na tym zdjeciu znam osobiscie (ma
62 lata) www.karynraw.com/

Nawet atleci przechodz czesto na ten sposob odzywiania:
www.rawfoodlife.com/Articles___Research/Raw_food_for_Athletes/raw_food_for_athletes.html


Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: brzydki zapach.. :(
Można też odpowiednie kultury bakterii wprowadzić bezpośrednio do pochwy (np.
Lactovaginal). Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: Umieram ze strachuuu!
Nie zapomnij o czymś osłonowym np:trilak lub inny,zawierające żywe kultury
bakterii,jeśli dostałaś antybiotyk. Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: grzybica pochwy- HELP
Po pierwsze lekarz ma rację o tyle, że w pochwie każdej, najzdrowszej nawet
kobiety żyją sobie grzyby, i to jest normalnie. Nienormalne natomiast jest to,
że prowadzą one do jakichś odczuwalnych dolegliwości. Nie ma chyba czegoś
takiego, jak wrodzona grzybica. Te naturalne strzępki grzybni patologicznie się
rozrastają wtedy, kiedy np.: zaburzona jest fizjologiczna równowaga bakteryjna
w pochwie (czyli jest za mało pałeczek kwasu mlekowego). No i to trzeba leczyć,
ale nie tylko środkami farmaceutycznymi (moja pani doktor wierzy w Pimafucin).
Ale poza tym, że się leczysz, warto jest pić np.: maślankę/jogurty
naturalne/kefiry (bez cukru). W nich są te kultury bakterii, które podnoszą
odporność. Poza tym - niestety dla niektórych - trzeba unikać słodyczy, bo
grzyby je uwielbiają, o czym przekonałam się boleśnie po Wielkanocy, podczas
której nie żałowałam sobie mazurków. Poza tym - nie należy przesadzać z
higieną - "tam" ma być czysto, ale nie sterylnie, i pH musi być właściwe -
czyli podmywanie specjalnymi "mydłami" (chociaż polecane jest też najzwyklejsze
mydło glicerynowe), ale nie co godzinę, i raczej bez irygacji. Bo w ten sposób
zabijasz te pałeczki kwasu mlekowego, które blokują rozrost grzybni. O
bawełnianej a nie plastikowej bieliźnie wspominać chyba nie muszę.
Obcisłe/plastikowe spodnie też nie działają najlepiej. Nie napisałaś, czy
łykasz tabletki antykoncepcyjne - one też niestety mogą działać negatywnie, bo
przy szprycowaniu się hormonami kobieta staje się znacznie bardziej podatna na
grzybice (to ma chyba związek z poziomem estrogenu w organizmie). No i ostatnia
rzecz - czy masz partnera? I czy on był leczony? Są lekarze, którzy twierdzą,
że dopóki facet nie ma objawów, to nie ma co go leczyć. Z mojego doświadczenia
jest to nieprawda - facet mimo braku objawów jest "nosicielem", i wciaż zaraża.
Trzeba go "wyjałowić" - w moim przypadku idealnie sprawdziło się jednoczesne
łyknięcie Orungalu...
No, i to chyba wszystko, co pamiętam w sprawie walki z grzybicą
Życzę zdrowia

K. Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: Płyny do higieny intymnej a szare mydło :)
szare mydło, codziennie maślanka, ale mogą być jogurty, lub cokolwiek co ma
żywe kultury bakterii i bawełenka, bawełenka!!!! i odstukać w niemalowane
puk..puk...od grudnia nie ma problemu pozdrawiam.
Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: warczy dysk twardy
I kultury bakterii. W jogurcie właśnie one są najsmaczniejsze. ;-) Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: jogurt domowy
a co jest najzdrowsze? kefir? maslanka? czy jogurt? maja inne kultury bakterii?
czy może coś jest całkiem bez tych kultur ?:) Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: Czy znacie przepis na domowy jogurt ?
nie musisz koniecznie kupować nowego, zostaw sobie po prostu kubek własnego...
chodzi o to, że kultury bakterii muszą się z czegoś mnożyć... Mimo wszystko nie
polecam mleka UHT (niestety znam skład:() Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: gdzie jest........
U mnie w lodówce
a co?

Żywe kultury bakterii na własnych plecach go do mnie przydźwigały.
;)) Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: jogurt śródziemnomorski
Polecam
Jogurt Bałkański OSM Maluta. Jogurt naturalny, skład mleko pełne, śmietanka,
mleko w proszku, białka mleka, żywe kultury bakterii jogurtowych. Zawartość
tłuszczu 9%. Do sosu czosnkowego super, gęsty i kremowy. Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: mrożenie ciasta chlebowego
Ależ oczywiście, że drożdże są żywe. Zakwas od drożdży różni się tylko tym, że
zawiera także kultury bakterii kwasu mlekowego i octowego. Taka symbioza. Dzięki
działaniu tych bakterii otrzymujemy charakterystyczny smak, obniżenie ogólnej
zawartości cukru w produkcie końcowym (dobre na figurę) i obniżenie pecha, co
działa antyseptycznie na niektóre stworzenia odpowiedzialne za psucie żywności.
Mój francuski piesek na przykład dobrze przekwaszonego chleba nie ruszy, a od
bigosu czmycha jak diabeł od świecowej wody. Za to wpływu na wyrastanie ciasta
nie mają praktycznie żadnego. Tę robotę wykonują drożdże.

Pizzę spośród innych chlebów (bo pizza to też chleb) wyróżnia kształt. Jest
płaska. Focaccia też. Choć głowy nie dam, bo tu się zaraz przyczepi jakaś
specjalistka od pizz i focacci prawdziwych. Miąższ nawet najgrubszych okazów w
hamerykańskim stylu patelnianym nie przekracza... 3 cm? 4cm? (Raz mi było dane
jeść coś grubszego, co kucharz nazwał pizzą, choć na mój plebejski rozum to była
pyzza, a nie pizza - polana jeszcze sosem myśliwskim) Chleb jest o wiele
grubszy, tak gruby, że trzeba go kroić, i to w poprzek. Odpowiednie wyrastanie
pizzy to w porównaniu z wieloetapowym dojrzewaniem bochenków na chleb dziecinne
igraszki. Praktycznie cały unos pizzy następuje w piecu. Chleb w piecu, tak na
moje kulawe oko, rośnie najwyżej jakieś 40%. Wyraziłam przeto swoją obawę, że
tak drastyczne zahamowanie procesu wyrastania i formowania, jak zamrożenie
uszkodzić może strukturę surowego miąższu - misterną i mokrą jak plecy Zenka w
jedną z tych księżycowych nocy.

No ale ciekawa jestem, czy surowy bochenek przeżyje mrożenie, bo jak już
wcześniej nadmieniłam w poprzednim liście powyżej, nigdy tego nie robiłam, ani
nawet nie słyszałam. Miałam kiedyś za sąsiada piekarza z krwi i kości, takiego
co 20 lat piekł chleby, aż się pylicy nabawił i on mroził chleby z powodzeniem,
tylko już upieczone.

PS. To już mój ostatni wpis w tym roku i nie będę więcej pisać, bo pierników nie
zdążę na święta upiec i porozsyłać grzecznym dzieciom. Gdybym jednak
przyobietnicę złamała i tu jeszcze pitoliła po próżnicy, to proszę mi spuścić
wirtualne manto. Tylko nie za mocno, żeby Zenek śladów nie zauważył. Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: Ktore ogorki zdrowsze? Konserwowe czy kiszone?
W kiszonych są kultury bakterii korzystnie wpływające na odporność i prace układu pokarmowego. W konserwowych ich nie ma. Głosuję zatem na kiszone. Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: co polecacie? czyli DOBRE produkty z sklepu 2008
co polecacie? czyli DOBRE produkty z sklepu 2008
oj, nautyskiwalismy ostatnio na "zle" produkty spozywcze. mnie trafil szlag, ze na wybrzezu musze jesc bezplciowa w smaku chinska rybe hodowlana, inni maja cos do kapusty pekinskiej, kurzego miesa z mega-hodowli i pieczarek.
jednak trafiaja sie w sklepach naprawde smaczne rzeczy :) poniewaz wybor jest ogolnie duzy, nie sposob przetestowac wszystkich masl, jogurtow, wedlin itp, wiec sama chetnie dowiem sie, co polecacie.
dlatego otwieram tu liste rzeczy, ktore zasluguja na miano "dobrych i smacznych":


- szynka wiejska od wolarka - faktycznie jak domowa, przetkana listkami laurowymi. ogolnie dosc sucha w konsystencji (szczegolnie dla milosnikow napompowanych woda szynek z marketow), ale wspaniala w smaku
- legawka wedzona z zukowa
- wedzony boczek wlasnej produkcji z bud na rynku na przymorzu (3miasto) absolutne mistrzostwo swiata. suchy, pachnacy, idealnie sie wytapia
- maslanka mragowska naturalna. jak dla mnie wylacznie bez zadnych dziwnych dodatkow smakowych typu pieczone jablko, badz truskawka. ta zwykla jest faktycznie "mistrzynia smaku". oprocz maslanki napoj zawiera jednak kultury bakterii i mleko w proszku, dlatego ortodoksyjni pijacze maslanki maja prawo krecic nosem ;)
- kawa gevalia - do dostania w bomi. espresso w puszce jest calkiem niezle, a pijacze kawy instant powinni sprobowac gevalii gold (sloik z czarna nalepka i duzym napisem 1853)
- jajka od polskich kur z wolnego wybiegu, czyli stempelek pl-1.... do dostania w bomi. niestety wywalilam opakowanie i nie pamietam producenta. na trojmiejskich rynkach kupujecie "od baby" jaja klatkowe btw, czyli z cyferka 3. nie zawsze nawet polskie ;)
- ser bursztyn - smakowo cos pomiedzy parmezanem a old amsterdam. uwielbiam i uzywam do wszytkiego
- ser lazur, niestety tylko "jak wyjdzie" serowarom.
- do niektorych potraw nawet ser natan, choc ogolnie jest on dosc nijaki w smaku. odnosze wrazenie, iz drzewiej bywal lepszy.
Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: domowy jogurt :-(
zobacz czy jogurt ma żywe kultury bakterii
Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: Gouda ALTERNATYWNA 9,69 zł za kg Carrefour
OK, w takim razie oto co leży u mnie w lodówce:
Gouda, producent: Hochland, skład: mleko, sól, kultury bakterii, cena: 10.99 za kg.
Co to w takim razie jest? To ser czy nie ser?
Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: czy mozna zamrozic jogurt?
czy mozna zamrozic jogurt?
nie chodzi mi o lody jogurtowe, ale by zamrozic jogurt tak jak Walta Disneya,
a po rozmrozeniu odzyskac "zywe kultury bakterii".

pzdr Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: Jogurt grecki
linn, nie do konca, bo na Totalu w skladzie jest - smietana, mleko i kultury bakterii
a na takim danonie jeszcze np. mleko wproszku

Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: Czy zgodzilabys sie ochrzcic bonobo?
bonobo sa zdolne-potrafią nawet skakać po drzewach
Z powyższego wywodu widać dowodnie, że bonobo są nie tyle cool, co najwyżej
półcool.

Kultura:
1. Całokształt materialnego i duchowego dorobku LUDZKOŚCI gromadzony, utrwalany
i wzbogacany w ciągu jej dziejów, przekazywany z pokolenia na pokolenie.
Kultura duchowa - ogół dzieł naukowych, literackich i dzieł sztuki tworzących
dorobek LUDZKOŚCI w danym okresie historycznym.
Kultura materialna - ogół dóbr materialnych oraz środków i umiejętności
produkcyjno-technicznych społeczeństwa w danym okresie historycznym.
2.(blm) Stopień doskonałości, sprawności w opanowaniu jakiejś specjalności,
umiejętności itp. wysoki poziom czegoś, zwłaszcza rozwoju intelektualnego,
moralnego. Kultura muzyczna, plastyczna. Kultura umysłowa. Kultura językowa.
Kultura fizyczna. Kultura jazdy.
3.(blm) Ogłada, obycie, takt. Kultura osobista
4. Sztuczna hodowla drobnoustrojów na przygotowanych do tego celu pożywkach.
Kultury bakterii
5. Uprawianie roli przez stosowanie racjonalnych zabiegów agrotechnicznych;
stan uprawy gruntu; uprawa, hodowla roślin.
6. Roślina uprawiana na pewnej przestrzeni w celach uzytkowych; teren uprawy
tej rośliny.
(Słownik Języka Polskiego PWN)

W znaczeniu, o którym tu mowa, czyli nr 1, zwierzęta są niezdolne do tworzenia
jakiejkolwiek kultury, bez względu na zaklęcia miotane przez bonobo. Pozostaje
im co najwyżej znaczenie nr 4. W takim przypadku zgoda. Nawet bonobo, jako
niezbyt gruby ustrój, hodowany na przygotowanej mu pożywce (z bananów), może od
biedy spełniać nieco naciągniętą normę. Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: Dlaczego nieszamacie mięsa?
a ŻYWE rośliny wolno zabijać???

a co z jogurtami zawierającymi ŻYWE kultury bakterii?

a co z drożdżami? gdy je kupujesz, są ŻYWE, nawet w fermentacji alkoholowej
zabija je roztwór dopiero po pewnym czasie... Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: Anemia B12,Fe,kwas foliowy?
Anemia B12,Fe,kwas foliowy?
Kochani!Czasami odlatujecie, ale nadal wierzę, że "co dwie głowy to nie
jedna":)Mam duży problem:
W 1982 roku miałem resekcję żołądka, nowotwór z przerzutami do wątroby i
tylko dzieki znajomości z chirurgiem nie zaszyli mnie bez robienia
czegokolwiek, to niestety i tak dawali mi 0,5 roku;)
Gdzieś tak w 84/85 roku mój organizm + mózg przeszedł na wegetarianizm;)
No i świetnie "sublokator" zachowywał się raczej "grzecznie" problemem
pozostała anemia!
No i tu jest kilka tropów:
po resekcji, nie wchłaniam Fe z pokarmów!(potwierdzone badaniami)i zastrzyki
z Fe trochę pomagają,
brak B12-ale onkolodzy boją się, że zastrzyki z B12 pobudzą "sublokatora"
gdzieś czytałem, że w Indiach znaleziono biedaków (wegetarian)u których
poziom B12 był świetny, a witaminę syntetyzowały w ich organiźmie odpowiednie
kultury bakterii???,
no i brak kwasu foliowego-coś jest na rzeczy bo jak naturalnie dieta sezonowo
bogatsza się staje o "zieleninę" to jakoś "lepiej się czuję"
Myślę, że to jakoś wzajemnie współgra i ........aha jest jeszcze taka
ciekawostka, że czasami morfologia była dobra a tlenu w organiźmie nie było i
poziom Fe okazywał się też niski-podobno hemoglobina brała jakiś inny
pierwiastek z organizmu, ale nie ma on możliwości wiązania tlenu??!
Tu prośba do WAS może coś wiecie.....i moglibyście pomóc swoją wiedzą!
Celem tylko wyjaśnienia 20 lat jakoś dawałem sobie radę jednak, ale pojawił
się eksperymentalny lek i się trochę skomplikowało:(
Serdecznie pozdrawiam i z góry dziękuję za POMOC!!!!!Darek Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: wiecie dlaczego tyle kobiet jest samotnych?
> poznawałeś egzotyczne kultury ?? ;)

Tiaaa, żywe kultury bakterii ;)
Ale nie, ze mną to trzeba trochę pochodzić, nie jestem taki łatwy ;)

Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: Czy mężczyźni lubią kiedy kobieta połyka spermę?
Wszędzie mamy naturalne kultury bakterii, w ustach, na skórze, wewnątrz
przewodu pokarmowego. Bez niektórych nie moglibyśmy żyć. A te połykane przy
miłości francuskiej - fakt! Powinny być umyte! :))) Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: Czy mężczyźni lubią kiedy kobieta połyka spermę?
A mój spozywa duże ilości jagurtów,czyli sperma + żywe kultury bakterii.Samo
zdrowie.pzdr. Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: czy ktos mnie przytuli ?
I popij jogurcikiem... ma w sobie żywe kultury bakterii... lepiej mieć takie
życie wewnętrzne niż żadne:)))
Poza tym ma taki świetny niepowtarzalny smak :)))) A może chodziło o koka-
kolę??:P Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: obrzydliwe nawyki współpracowników
Chyba nowe kultury bakterii ;o) Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Temat: zywe kultury bakterii
zywe kultury bakterii
czy ktos z Was stosowal"nutrilac"-zywe kultury bakterii,czy mozna brac to
przy drozdzycy i anemi ? Przeczytaj więcej odpowiedzi z tematu



Strona 2 z 3 • Zostało znalezionych 227 rezultatów • 1, 2, 3
 
  Home
Kuce konie
Kult RPG
 
 
Dla sokoła las niestraszny. Stanisław Brzozowski
Dary uczynione przez złego człowieka nie przynoszą korzyści. Eurypides
I wieczność była dawniej trwalsza. Stanisław Jerzy Lec
Dobroć nie może wypływać ze słabości, tylko z potęgi. Witkacy
Gdy dwóch Anglików się spotyka, mówią przede wszystkim o pogodzie. Samuel Johnson (1709 - 1784)